Soda e pirjes çdo ditë mund të dëmtojë pjellorinë tuaj

Soda e pirjes çdo ditë mund të dëmtojë pjellorinë tuaj

Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .

Sode e pijshme çdo ditë mund të dëmtojë pjellorinë tuaj

Nëse po përpiqeni të mbeteni shtatzënë, mund të dëshironi të shkurtoni sode; Një studim i ri ka zbuluar se mund të zvogëlojë shanset tuaja për të konceptuar.

Hulumtimi i ri – i cili tani është botuar në revistën Epidemiology – zbulon se pirja e një ose më shumë pije me sheqer çdo ditë është e lidhur me uljen e pjellorisë, si për burrat ashtu edhe për gratë.

Në Shtetet e Bashkuara, infertiliteti përjetohet nga rreth 15 përqind e çifteve, me koston vjetore të trajtimeve të fertilitetit në vend që barazojnë më shumë se 5 miliardë dollarë.

Nëse faktorët e rrezikut të modifikueshëm mund të identifikohen, atëherë rritja e ndërgjegjësimit për to mund të ndihmojë në zvogëlimin e stresit psikologjik dhe barrës financiare të përjetuar nga çifte që po përpiqen të konceptojnë.

Shembuj të faktorëve të rrezikut të modifikueshëm për infertilitetin, për shembull, mund të përfshijnë faktorët e stilit të jetës siç është dieta. Megjithatë,

Sidoqoftë, gjysmë shekulli i kaluar ka parë një rritje të konsiderueshme të sasisë së sheqerit të shtuar në dietën mesatare të një individi amerikan. Një e treta e kësaj marrje totale të sheqerit vjen nga sode dhe pije të tjera të ëmbëlsuara me sheqer, të cilat shoqërohen me shtim në peshë dhe kushte të tilla si diabeti i tipit 2.

Soda e pirjes është e lidhur edhe me menstruacionet e hershme dhe cilësinë e dobët të spermës – megjithëse disa studime kanë hetuar efektet e drejtpërdrejta që soda mund të ketë në pjellorinë.

Ulja e shansit mujor të konceptimit

Për të hetuar më tej shoqatat e mundshme midis sode të pirjes dhe infertilitetit, studiues nga Shkolla e Shëndetit Publik të Universitetit të Bostonit në Massachusetts anketuan 3,828 gra – të gjitha të moshës midis 21 vjeç dhe 45 – dhe 1,045 nga partnerët e tyre meshkuj.

Të gjithë pjesëmarrësit jetuan në Sh.B.A ose Kanada dhe ishin pjesë e Studimit të Studimit të Shtatzënisë në internet Studimi i Prospektivës në internet.

Ekipi mblodhi të dhëna mbi historinë mjekësore të pjesëmarrësve, faktorët e stilit të jetës dhe dietën. Subjektet femra gjithashtu plotësuan pyetësorët vijues çdo 2 muaj derisa ata ose mbetën shtatzënë ose periudha e përcjelljes 12-mujore u dha fund. Duke vlerësuar të dhënat e tyre, studiuesit zbuluan se sode e pirjes ishte e lidhur me një ulje prej 20 përqind të probabilitetit mesatar mujor të konceptimit si për burrat ashtu edhe për gratë.

Gratë që pinin të paktën një sode në ditë demonstruan një probabilitet mujor 25 përqind më të ulët të konceptimit, ndërsa burrat që pinin të paktën një sode në ditë kishin një probabilitet 33 përqind më të ulët për konceptimin me sukses me partnerin e tyre.

Pijet e pijeve të energjisë ishin të lidhura me ulje edhe më të mëdha të pjellorisë, por autorët e studimit sugjerojnë që ky rezultat duhet të interpretohet me kujdes, pasi shoqata bazohej në rezultate vetëm nga një numër i vogël i pjesëmarrësve.

Studiuesit nuk gjetën një lidhje të fortë midis infertilitetit dhe pirjes së lëngjeve të frutave ose sodës diete.

Për ta konceptuar, "Konsideroni të shkurtoni sodat"

Autorët shpjegojnë se duke pasur parasysh sasinë e pijeve me sheqer të konsumuara në të gjithë SHBA, gjetjet e tyre mund të kenë implikime të rëndësishme për shëndetin publik.

"Ne gjetëm shoqata pozitive", thotë autori i studimit kryesor Elizabeth Hatch, i cili është profesor i epidemiologjisë, "midis marrjes së pijeve të ëmbëlsuara me sheqer dhe pjellorisë më të ulët, të cilat ishin konsistente pas kontrollit për shumë faktorë të tjerë, përfshirë mbipeshën, marrjen e kafeinës, alkoolin, pirjen e duhanit dhe cilësinë e përgjithshme të dietës. "

"Plesiftet që planifikojnë një shtatëzani mund të konsiderojnë kufizimin e konsumit të tyre të këtyre pijeve, veçanërisht sepse ato janë gjithashtu të lidhura me efekte të tjera të dëmshme shëndetësore."

Elizabeth Hatch

  • Ushqimi/dieta
  • Shtatzënia/Obstetrika

Uji i pijshëm, ngrënia pas pirjes së rëndë ‘nuk parandalon varjet’

Shumë njerëz betohen duke pirë ujë ose duke ngrënë ushqim direkt pas një seance të pirjes së rëndë për të shmangur një varje. Sidoqoftë, hulumtimi i ri sugjeron që kjo strategji nuk ofron asnjë garanci që koka juaj do të jetë e lirë të dhembte mëngjesin tjetër.

Gjetjet e studimit që shqyrtojnë zakonet e pirjes së studentëve nga Kanada dhe Hollanda gjithashtu tregojnë se askush nuk është imun ndaj varje, pavarësisht se shumë njerëz sugjerojnë që ata kurrë nuk i përjetojnë ato.

Hulumtimi është paraqitur në Konferencën e Kolegjit Evropian të Neurofarmologjisë (ECNP) në Amsterdam në Hollandë.

"Në të gjithë botën, kostot ekonomike dhe sociale të abuzimit të alkoolit kalojnë në qindra miliarda euro në vit," thotë Dr. Michael Bloomfield, nga University College London në Mbretërinë e Bashkuar, duke komentuar për ECNP. "Prandaj është shumë e rëndësishme t’i përgjigjeni pyetjeve të thjeshta si" Si e shmangni një varje? "" dhe etura. Edhe pse të pakëndshme, ato i shërbejnë qëllimit të dekurajimit të shumicës së njerëzve që të vazhdojnë pirjen. Hulumtimi

sugjeron që nëse një person nuk përjeton një varje, ata mund të kenë më shumë të ngjarë të vazhdojnë të pinë. Sipas studiuesve, 25-30% pirësit rregullisht pretendojnë se nuk pësojnë varje.

Për studimin, 789 studentë kanadezë raportuan zakonet e tyre të pirjes për muajin e kaluar, duke përfshirë numrin e pijeve alkoolike të konsumuara, sa kohë u desh për t’i pirë ata dhe sa të rënda ishin ndonjë varje. Studiuesit gjithashtu llogaritën rezultatet e vlerësuara të përqendrimit të alkoolit në gjak për pjesëmarrësit.

Ata zbuluan se 79% e pjesëmarrësve që pretenduan se ata kurrë nuk kishin përvojë të varur kishin vlerësuar rezultatet e përqendrimit të alkoolit në gjak më të vogël se 0.10%. Si pikë krahasimi, shumë shtete në SH.B.A. kanë një kufi të sigurt drejtimi prej 0.08%.

"Shumica e atyre që në të vërtetë raportuan se nuk kishin asnjë hangover priren të pinin më pak, mbase më pak sesa ata vetë menduan se do të çonin në një varje", raporton autori kryesor Dr. Joris Verster, nga Universiteti Utrecht në Hollanda.

Dr. Verster shprehet se, në përgjithësi, ata zbuluan se sa më shumë alkool të konsumonin pjesëmarrësit, aq më shumë të ngjarë ishin ata për të zhvilluar një hangover më pas.

Vetëm mënyra për të parandaluar varjet është të pini më pak

Ana tjetër e studimit hetoi nëse konsumimi i ushqimit ose ujit direkt pas pirjes ndihmoi për të mbrojtur kundër një varjeje. Studiuesit pyetën 826 studentë nga Hollanda për seancën e tyre më të fundit të pirjes së rëndë, sa të rënda ishin ndonjë varje dhe nëse ata kishin ushqim apo ujë pas alkoolit.

Një total prej 449 prej studentëve (54.4%) raportuan të hanin ose pinin ujë pasi konsumuan alkool.

Dr. Verster zbulon studentët që raportuan se konsumonin ushqim ose ujë gjithashtu raportuan një përmirësim të vogël statistikor në mënyrën se si ata ndjeheshin krahasuar me ata që nuk e bënë, por që kjo përmirësim nuk përktheu në një ndryshim domethënës.

Ai përshkruan se sa i dobishëm është hulumtimi dhe cilat janë planet e ardhshme të ekipit:

"Këto janë studime të hershme të bazuara në pyetësorë, dhe janë ndër të parat në llojin e tyre. Kjo do të thotë se ata kanë kufizime, por ato na japin një tregues të asaj që ndodh. Hapi ynë tjetër është të ecim përpara me prova më të kontrolluara. "

Dr. Bloomfield i tha lajmeve mjekësore sot se njerëzit mund të besojnë se pirja e ujit pas konsumit të rëndë të alkoolit mund të parandalojë varjet sepse alkooli shkakton dehidrim dhe një pjesë e ndjenjës së uritur ka të bëjë me dehidratimin.

"Po kështu, pirja e alkoolit në stomak bosh shkakton një rritje të shpejtë të niveleve të alkoolit në gjak," tha ai. "Sidoqoftë, sa shumë mund të dëshmojnë, madje edhe një vakt i përzemërt dhe pirja e shumë ujit nuk do të largohet nga një varje kur njerëzit pinë" një shumë ", duke pasur parasysh që alkooli ka efekte të tjera edhe në trup."

"Deri më tani e vetmja gjë që është efektive për të parandaluar varjet është të konsumoni alkool në moderim," i tha Dr. Verster MNT. “Uji mund të ndihmojë kundër etjes dhe gojës së thatë, por simptomat e tjera të varjes (p.sh. nauze) vazhdojnë. Dehidratimi është një efekt i alkoolit, por jo shkaku i varjes. Ka më shumë të ngjarë që sistemi imunitar të përfshihet. "

Kohët e fundit, MNT publikoi një artikull të Qendrës së Njohurive që detajon 10 rreziqet më të zakonshme të shëndetit të pirjes së rëndë kronike.

  • Alkooli/varësia/droga e paligjshme
  • Dhimbje koke/migrenë

pini verë për të rrahur rrezikun e çmendurisë, por gjeni raportet e studimit të bilancit

për më shumë se tridhjetë vjet hulumtim janë bërë dhe shumë debate kanë kryer në lidhje me përfitimet ose rreziqet që lidhen me pirjen e alkoolit dhe verës në veçanti . Pas një analize të hulumtimit që nga viti 1977, është përcaktuar se pirja e sasive të moderuara të alkoolit, veçanërisht verës, mund të ulë rrezikun e çmendurisë që shpesh çon në sëmundje të rëndë të Alzheimerit. Shumë rrit rrezikun, kështu që ekuilibri është i nevojshëm.

Në të vërtetë, lidhja midis pirjes së moderuar dhe zvogëlimit të rrezikut të çmendurisë dhe dëmtimit konjitiv ishte statistikisht e rëndësishme në 14 nga 19 vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara.

Resveratrol, që gjendet në verë në nivele mjaft të larta, është një antioksidant që ndodh natyrisht gjithashtu që zvogëlon ngjitjen e trombociteve të gjakut dhe ndihmon enët e gjakut të mbeten të hapura dhe fleksibël. Dihet gjithashtu se pengon enzimat që mund të stimulojnë rritjen e qelizave të kancerit dhe të shtypin reagimin imunitar.

Vera është burimi kryesor dietik i resveratrolit, dhe vera e kuqe përmban sasi shumë më të mëdha të resveratrolit sesa vera e bardhë, pasi resveratroli është përqendruar në lëkurën e rrushit dhe procesi i prodhimit të verës së kuqe përfshin kontakte të zgjatura me rrushin Lëkura.

Edward J. NEAFSEY, një profesor në Departamentin e Farmakologjisë Molekulare dhe Terapeutikës në Qendrën Mjekësore të Universitetit Loyola tha:

"Ne nuk ju rekomandojmë që nondrinkers të fillojnë të pinë. Por pirja e moderuar, nëse është vërtet e moderuar, mund të jetë e dobishme. "

Pije të moderuar kishin 23% më pak të ngjarë të zhvillonin çmenduri, sëmundjen e Alzheimerit dhe format e tjera të dëmtimit njohës, por mos e merrni atë të shtrembëruar ose ta shihni këtë fakt si një rikthim për të pirë shumë. Më shumë se tre deri në pesë pije në ditë u shoqërua me një rrezik më të lartë të çmendurisë dhe dëmtimit njohës.

Dr. Sam Gandy, Kryetar në Kërkimin e Sëmundjeve të Alzheimerit dhe Profesor i Neurologjisë në Qendrën e Kërkimit të Sëmundjeve të Mount Sinai Alzheimer, Shkolla e Mjekësisë Mount Sinai në New York City vazhdon:

"Kjo Studimi ishte i dizajnuar mirë dhe i ekzekutuar mirë, por bie në kategorinë e epidemiologjisë [studime të gjera të popullsisë, vëzhguese]. Ka të paktën një duzinë raporte të tilla si kjo, duke kërkuar efektet e dobishme neurologjike të alkoolit. Reportdo raport sjell thirrje dhe vizita nga pacientët, të interesuar se çfarë këshillash mund të heqin dhe të aplikojnë në jetën e tyre. Derisa të ketë disa të dhëna të rastit të provës klinike, asnjë germixil kundërindikacionet udhëzim i pacientit nuk është i garantuar. "

është e vërtetë megjithatë që nuk është e qartë pse pirja e moderuar mund të zvogëlojë rrezikun e çmendurisë dhe dëmtimit njohës, por një shkollë mendimi sugjeron që alkooli mund të përmirësojë rrjedhën e gjakut në tru dhe kështu metabolizmin e trurit i cili Mban trurin të mprehtë. Mësimi i gjuhëve të shumta ka të njëjtin efekt.

Dr. James Galvin, Drejtor i Qendrës Pearl Barlow për Vlerësimin dhe Trajtimin e Kujtesës në Qendrën Mjekësore NYU Langone në New York City tregon shumë gjëra që mund të bëjnë për të ndaluar fillimin e çmendurisë:

"Dieta mesdhetare me kokrra të plota, fruta dhe perime të freskëta, vaj ulliri dhe verë e kuqe e moderuar gjithashtu zvogëlon rrezikun e çmendurisë, siç bën ushtrimi, angazhimi shoqëror, aktivitetet mendore dhe një këndvështrim optimist i jetës. Shtë e qartë se sjelljet e shëndetshme të zemrës janë gjithashtu sjellje të shëndetshme të trurit. "

Shkruar nga Sy Kraft

  • Alkooli/varësia/ilaçet e paligjshme
  • Alzheimer’s/Dementia
  • Ushqimi/dieta

Drejtuesit peshojnë më shumë sesa çiklistët, studimi gjen

Hulumtimet e reja sugjerojnë se shoferët duhet të konsiderojnë kalimin në çiklizëm si mënyrën e tyre kryesore të transportit, pasi të gjejnë njerëz që drejtojnë makina ka të ngjarë të peshojnë më shumë sesa ata që ciklin.

Gjetjet vijnë nga një ekip ndërkombëtar i studiuesve – të udhëhequr nga Dr. Audrey de Nazelle nga Qendra për Politikën e Mjedisit në Imperial College London në Mbretërinë e Bashkuar – i cili analizoi të dhënat e rreth 11,000 të rriturve në të gjithë Evropën.

Hulumtimi formon një pjesë të aktivitetit fizik përmes projektit të qasjeve të qëndrueshme të transportit (makaronat), i cili synon të kuptojë më mirë se si format e ndryshme të transportit ndikojnë në aktivitetin fizik dhe shëndetin e përgjithshëm të publikut të gjerë.

Mungesa e ushtrimit konsiderohet një kontribues kryesor për shëndetin e dobët. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), aktiviteti i pamjaftueshëm fizik është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për vdekjen në të gjithë globin, duke rritur rrezikun e mbipeshes, diabetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit.

Pavarësisht këtyre rreziqeve të dokumentuara mirë, 1 në 4 persona në të gjithë botën nuk arrijnë të ushtrojnë mjaftueshëm.

Drejtuesit mesatarisht 4 kilogramë më të rëndë se çiklistët

Për projektin e tyre të vazhdueshëm, Dr. De Nazelle dhe kolegët e anketuar ankoruan 11,000 të rritur nga shtatë qytete në të gjithë Evropën, përfshirë Antwerp, Barcelona, Londër, Londër, Oerebro, Romë, Vjenë dhe Zürich. Pjesëmarrësit

u pyetën se çfarë mënyre transporti përdorin për të marrë rreth qytetit të tyre dhe sa kohë ata kalojnë duke udhëtuar duke përdorur formën e tyre të raportuar të transportit.

Për më tepër, të anketuarit raportuan peshën dhe lartësinë e tyre, si dhe mënyrën se si ndiheshin për ecjen dhe çiklizmin.

Deri më tani, rezultatet kanë zbuluar se të anketuar transport

Ndërsa këto janë gjetje të hershme, ekipi thotë se ata tregojnë se kalimi në mënyra më aktive të transportit, të tilla si ecja ose çiklizmi, ka përfitime të konsiderueshme shëndetësore duke rritur aktivitetin fizik.

"Nëse njerëzit mund ta integrojnë këtë në jetën e tyre të përditshme, të tilla si të shkojnë në punë ose të bëjnë pazar, atëherë do të thotë që nuk duhet të bëni angazhime të veçanta në kohë dhe është më e përballueshme për të gjithë.

Marrja e njerëzve për të ecur dhe biçikletë si pjesë e mënyrave të tyre të përditshme të transportit është me të vërtetë një zgjidhje ideale për të provuar të trajtojë këtë epidemi të pasivitetit fizik. "

Dr. Audrey de Nazelle

Studiuesit vërejnë se ata ende nuk janë në gjendje të konfirmojnë një shoqatë kauzale midis mënyrës së transportit dhe peshës, por ata shpresojnë që me projektin e tyre të makaronave të makaronave, Do të arrihen përfundime më të forta.

Ekipi shpreson të ndjekë gjithsej 14,000 të rritur nga shtatë qytetet evropiane, dhe ata ende po kërkojnë vullnetarë. Nëse jeni të interesuar të merrni pjesë, vizitoni faqen e internetit të makaronave.

Lexoni për një studim që sugjeron të dëgjoni radio e bën ngarjen më të rrezikshme.

  • Shëndeti publik
  • Obeziteti/humbja e peshës/Fitnes
  • Mjekësia sportive/Fitnes

Rezistenca e drogës: A mund të na ndihmojnë këto qepë të fitojmë luftën?

Rezistenca e drogës është shfaqur si një nga kërcënimet më të mëdha për shëndetin publik, duke theksuar nevojën e rëndë për antibiotikë të rinj dhe përmirësime të atyre ekzistuese. Një studim i ri mund të na ketë sjellë një hap më afër një feat të tillë, pasi të identifikojmë një lloj qepë që mund të ndihmojë në trajtimin e tuberkulozit rezistent ndaj ilaçeve.

Rezistenca ndaj ilaçeve, e referuar gjithashtu si rezistencë antimikrobike, ndodh kur bakteret që shkaktojnë infeksion, viruset, parazitët ose kërpudhat evoluojnë për t’i rezistuar një ilaçi që dikur i shkatërroi ato.

Për fat të keq, një skenar i tillë po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm.